Nagyvászon és Hangszóró

Nagyvászon és Hangszóró

6+1 indok, hogy miért érdemes megnézni a Kampókéz című filmet

2024. augusztus 06. - Faszi, a Filmes Fenegyerek

Hogy még nagyobb kedvet csináljak a Kampókéz című filmhez, íme 6 ok, amiért mindenképpen érdemes megnézned ezt a mozit. 

  1. Eredeti Történet és mélyülő témák

A "Kampókéz" Clive Barker "The Forbidden" című novelláján alapul, amiben az író egyedi megközelítéssel dolgozza fel a városi legendák témáját. A film sokat merített ebből a hangulatból, bár igaz, hogy Bernard Rose sokat hozzátett az eredetihez, például a novellában Kampókéz egy brit, fehér férfi, nagyon sápadt bőrrel és szőke hajjal és nem kabátot hord, hanem egy színes hacukát. A helyszín is más, a novellában egy angliai nyomortelepen szedi Kampókéz az áldozatait, míg a filmen a chicago-i Cabrini negyed fekete lakosságát kísérti. 

candyman_022.jpg

Jake a Cabrini negyed nyilvános WC-jénél, ahol Helent fejbevágó élmény éri

Ezek a változtatások tették lehetővé, hogy Rose mélyebb társadalmi kérdéseket is feszegethessen ebben a nem mindennapi horrorfilmben, mint például a rasszizmus, a társadalmi igazságtalanság vagy az urbanizáció. A chicagói Cabrini-Green lakótelep valósághű és nyomasztó kontextust ad a történetnek, kiemelve a városi szegénység és a társadalmi rétegződés problémáit.

  1. Emlékezetes Alakítások

A film főszereplője mindenképpen a Virginia Madsen által alakított Helen, akinek én totálisan elhittem minden tettét. Remekül megjeleníti a '90-es évek, a férfiaktól egyre függetlenebb, karrierista nőtípusát, aki bátor, merész, sokszor még bátrabb is, mint a férfi karakterek. Az ő játéka egyfajta ellenpólus; Tony Todd ezáltal válik valóban  a félelmetes és karizmatikus Kampókézzé, mindketten egyszerre lenyűgözőek és ikonikusak. És nekünk, magyaroknak a szinkron is sokat hozzátesz a filmhez. Az egyik legjobban sikerült, amit valaha hallottam, Konz Gábor vérfagyasztó Kampókéz hangjaként, Vándor Éva is remek választás Helen hangjaként, akárcsak az én örök kedvenc hangom, Hegyi Barbaraaki Helen barátnőjét és kollégáját, Bernadettet szólaltatja meg. 

virginia-madsen-as-helen-lyle-in-candyman-1992-by-bernard-v0-o5d5yl5negpc1.webp

Helen egyre közelebb kerül Kampókéz valódiságához.

  1. Erőteljes Atmoszféra és Rendezés

Nem vagyok egy Bernard Rose fan, nem is igazán ismerek tőle más filmet a Kampókéz-en kívül, de ez a  rendezése kiválóan teremt feszült és hátborzongató légkört. A film elég lassan építkezik (van, akinek egy gond lehet, én imádom a szépen kibomló történeteket), fokozatosan növeli a feszültséget és a rettegést, miközben a nézőt egyre mélyebbre vonja a történetbe. A rendezés mellett a film operatőri munkája is kiemelkedő, amely segít megteremteni a nyomasztó és misztikus hangulatot. Az kedvenceim a légifelvételek, amikből gyönyörű adagot kapunk a főcím alatt is. A képek Anthony B. Richmond-ot dícsérik. 

candyman_001.jpg

Már a főcím alatt lenyűgöz a gyönyörű operatőri munka!

 

candyman_010.jpg

A Cabrini negyed ellentéte - Itt lakik Helen és a férje egy luxus-öröklakásban

  1. Zene és Hanghatások

Philip Glass zenéje tökéletesen illeszkedik a film sötét és melankolikus tónusához. A komor és szívszorító dallamok tovább fokozzák a jelenetek érzelmi hatását és a horror élményt. (Itt most csak röviden ennyi a filmzenéről, mert majd ezt is szépen kivesézzük.)

candyman-1992-1-1024x557.webp

Helen itt még nem is sejti, micsoda szörnyű fordulatot vett az élete.

  1. Kultikus Státusz és Hatás

A "Kampókéz" gyorsan kultikus státuszt ért el a horror rajongók körében, és számos folytatást és újraértelmezést ihletett. Sajnos egyik folytatás sem ér fel az első részhez és légyszi, Jordan Pelee szörnyű újragondolásáról szó se essék az eredeti társaságában! (Amúgy is, hagyják békén a régi, jó filmjeinket!) A film hatása a műfajra és a popkultúrára a mai napig érezhető, és sokan, köztük én is, a '90-es évek egyik legjelentősebb horrorfilmjeként tartják számon. Maga Kampókéz figurája is csatlakozott a nagy elődökhöz, mint Freddy, Jason vagy Bőrpofa, méltó helyet foglalva el a horrorfilm-szörnyek képzeletbeli csarnokában.

candyman_037.jpg

Helen csak későn jön rá, hogy Kampókéz már egy ideje figyelemmel kíséri őt.

  1. Vizsgálja a városi legendák hatalmát

A "Kampókéz" egy mélyreható vizsgálatot nyújt arról, hogy hogyan formálják a városi legendák és a kollektív félelmek a társadalmi tudatot. A film arra ösztönzi a nézőt, hogy elgondolkodjon a történetek és mítoszok hatalmán, és azon, hogy milyen könnyen válhatnak ezek valósággá. Emellett a filmben felfedezhetünk egyfajta kordokumentumot; jól konzerválta a '90-es évek elején beinduló változásokat, melyek még jobban tágították a szegények és jobbmódúak közötti szakadékot. 

black-and-white.jpg

Helen végre megérti, kettejük kapcsolata hosszú múltra tekint vissza. 

     +1 Baromi jól áll neki a nagyvászon

Ha van projektorod és meg is tudod szerezni ezt a filmet, akkor próbáld ki nagyvásznon is. Tudom, hogy a legtöbb film moziban mutat jól, de a Kampókéznek kifejezetten jól áll a vászon. Minél nagyobb formában tudod kivetíteni, annál vagányabb lesz az élmény. 

candyman_1992_still.jpg

Csodaszép képek, remek forgatókönyv, szuper rendezés és szereplők. 

Szóval, ha szereted az intelligens, félelmetes és emlékezetes horrorfilmeket, amely több, mint egy egyszerű ijesztgetés, akkor a "Kampókéz" neked való. Tessék megnézni! Tetszeni fog. ;)

Faszi

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyvaszoneshangszoro.blog.hu/api/trackback/id/tr9718460727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása